Rada

Popis amerických fretiek Blackfoot a ich život, životný štýl

Popis amerických fretiek Blackfoot a ich život, životný štýl


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Podrod Putorius z čeľade kunovitých zahŕňa 3 druhy. Zvážte popis a vlastnosti americkej fretky, ktorá má iné meno - čiernonohý. Kde zvieratá žijú a koľko žijú, čím sa živia. Zvážte životný štýl a reprodukciu v prírode, spôsob ich lovu a to, kto sú ich nepriatelia. Rovnako ako otázky ochrany a zachovania tohto vzácneho druhu.

Popis amerických fretiek čiernych nôh

Druh amerických fretiek s čiernymi nohami má výrazné fyzické vlastnosti. Dĺžka tela - asi 45 cm, chvost dlhý 15 cm, nadýchaný. Hmotnosť zvieraťa je 0,65 - 1,4 kg, samice sú o niečo menšie ako muži. Rovnako ako všetky lasice, aj fretka s čiernymi nohami má podlhovasté podlhovasté telo s krátkymi nohami. Malá hlava so zaoblenými ušami. Dlhý nadýchaný chvost.

Telo fretky s čiernymi nohami je predĺžené, pružné, vďaka krátkym nohám veľmi podrepované. Napriek krátkej dĺžke sú nohy zvieraťa silné a silné. Predátor dokáže nielen rýchlo bežať, ale aj liezť, plávať a kopať jamy.

Srsť je na spodnej časti svetlá, na špičkách tmavne. Celková farba je žltohnedá. Koniec chvosta, končatín a papuľa tejto fretky sú čierne. Farbenie pomáha zvieratám maskovať sa. Kožušina predátorov je mäkká a hustá, lesklá, pozostáva z awn a dole. Kožušina sa považuje za cennú. V blízkosti chvosta sú špeciálne žľazy, ktoré vylučujú zvláštne tajomstvo s prenikavým silným zápachom. Jeho zvieratá sa používajú na odplašenie nepriateľov.

Dĺžka života

V prírode žijú fretky amerických druhov 3 - 5 rokov, môžu však skôr zomrieť na choroby alebo na nepriaznivé životné podmienky. Ak sú zvieratá držané doma a nie sú v nich žiadne také nebezpečenstvá, je možné liečiť sa nimi. Môžu žiť dlhšie: až 10 rokov a viac.

Kde žijú?

Vlasťou a biotopom černonohých fretiek je Severná Amerika. Žijú v prériách východne od Skalistých hôr - Montana, Arizona, Colorado, Južná Dakota, Wyoming, Utah a mexický štát Chiufua. Celkovo je územie obsadené týmto druhom malé, takže populácia sa tiež nemôže pochváliť veľkým počtom.

Životný štýl a strava

Fretky zvyčajne žijú samy; muži a ženy sa stretávajú iba pri výchove potomstva. Zvieratá sú aktívne v noci, v túto dennú dobu chodia na lov. Fretky sú najaktívnejšie koncom leta a začiatkom jesene, do tohto obdobia roka mladé dorastú a osamostatnia sa. Sezóna veľmi neovplyvňuje činnosť druhu, ale v zime sú fretky schopné zostať v norách týždeň, ak je nepriaznivé počasie.

Na ich území poľujú zvieratá, samice majú menšiu poľovnú plochu ako muži. Poľovné revíry jedného zvieraťa sú rozsiahle a v priemere podľa odhadov zoológov zaberajú 60 hektárov. Územie muža sa môže čiastočne prekrývať s územím žien.

Americké fretky sa živia prérijnými psami - hlodavcami z rodiny veveričiek, ktoré vyzerajú ako gophers. 1 rodina predátorov vyžaduje najmenej 250 hlodavcov ročne. Fretky sa nielen živia prérijnými psami, ale žijú aj vo svojich norách. V strave predátorov sú okrem psov zastúpené aj myši, králiky, malé vtáky a veľký hmyz, ich podiel je však asi 10%. Fretky nestrávia rastlinnú stravu dobre, preto nie sú zahrnuté v ich jedálničku.

Odborný názor

Zarechny Maxim Valerievich

Agronóm s 12-ročnými skúsenosťami. Náš najlepší odborník na letné chaty.

Fretky černonohé nepijú vodu, potrebu tekutín uspokojí konzumácia mäsa a vnútorností zvierat. To im na život stačí.

Rozmnožovanie

Samice fretiek s čiernymi nohami sú pripravené na chov vo veku jedného roka. Chovná sezóna pre zvieratá je v polovici jari: v marci a apríli. Tehotenstvo trvá 35-45 dní. Jeden vrh obsahuje 1-6 šteniat. Hmotnosť novorodencov je malá, iba 5 - 10 g. Narodia sa slepí a bezmocní.

Vyvíjajú sa a rýchlo rastú, zostávajú v nore asi 1,5 mesiaca. V lete potomkovia rastú v blízkosti matky a na jeseň sa rozchádzajú, cítia sa samostatní. Muži sa nezúčastňujú na výchove potomstva. Iba samice chovajú mláďatá, kŕmia ho mliekom, potom ho učia jesť mäso, v prípade potreby chrániť potomka.

Lov a nepriatelia

Americká fretka potrebuje najmenej 50 - 70 g mäsa denne, ale ako zistili vedci, predtým ulovenú korisť neuskladňujú, takže musia loviť každý deň.

Každý jednotlivec chráni svoje územie pred kongenérmi, ktorí sa stávajú konkurenciou v boji za jedlo. Metóda lovu prérijných psov spočíva v pasci obete pri vchode do nory. Ak sa nepodarilo zviera chytiť hneď, predátori ho istý čas prenasledovali. Ale to nie je vždy možné, pretože gophers sú väčšie ako fretky a pohybujú sa veľmi rýchlo.

Často lovia v noci, spia a odpočívajú cez deň, počas dňa sa neukazujú zo svojich nôr. Skrývajú sa teda pred svojimi nepriateľmi, ktorí ich zase môžu loviť.

Fretky sú zvedavé, ostražité a pohyblivé, majú vynikajúci zrak, čuch a sluch. Používajú vôňu na identifikáciu územia a udržanie si nad ním dominancie. Aby vystrašili nezvaného hosťa, vydajú hluk a syčanie.

Nepriateľmi fretky sú väčší predátori, ktorí ju môžu zabiť a zožrať. Jedná sa o vlkov a líšky, orly a orly skalné, orlie sovy a sovy, divoké veľké mačky a hady. Napriek tomu, že fretky sú pohyblivé a agresívne, nemôžu sa vždy vyhnúť zubom svojich nepriateľov.

Zachovanie a ochrana

Populácia amerických fretiek s čiernymi nohami je dnes malá. Je to spôsobené škodami, ktoré človek svojou činnosťou spôsobí na zvieratách, a následkami boja proti prérijným psom - hlavnému krmivu druhu (ničenie gophers vedie k obmedzeniu fretiek).

Napriek skutočnosti, že fretky kontrolujú populáciu prérijných psov, ktoré vykopávajú otvory v zemi a môžu prenášať vážne infekcie, farmári považujú predátorov za škodcov. Vysvetľujú to tým, že dobytok je kopaný do otvorov fretiek a zranený.

Americká fretka je jedným z najvzácnejších druhov v Severnej Amerike. V 80. rokoch zvieratá takmer vymreli a bolo rozhodnuté o ich umelej reprodukcii. Zvieratá získané v zajatí boli prepustené a začali sa množiť. Teraz ich počet presahuje 1 000 jednotlivcov a populácia sa neustále zvyšuje. Ale aj tak je tento druh v súčasnosti v Červenej knihe ako ten, ktorý je na pokraji vyhynutia. Lov je zakázaný, pretože je pod ochranou. Je zakázané ničiť nory prérijných psov, ak sa v ich blízkosti nachádza rodina fretiek čiernych nôh.

Americká fretka je vzácny druh, ktorý sa v určitých oblastiach vyskytuje iba v Severnej Amerike. Odkazuje na bezpečnosť kvôli malému počtu. Je v tiesni z dôvodu ľudských aktivít a závislosti na prérijných psoch ako zdroj potravy.


Pozri si video: fretka si hraje s houbickou (Septembra 2022).