Rada

Popis turkménskych salašníckych oviec a ich spôsobu života, čím sa tiež živia nepriatelia

Popis turkménskych salašníckych oviec a ich spôsobu života, čím sa tiež živia nepriatelia


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Horský turkménsky baran sa tiež nazýva Ustyurt a Kopetdag. Druh je rozdelený do troch skupín podľa oblasti rozšírenia: Kazachstan (najpočetnejší), turkménsky a karakalpak (takmer úplne zmizli). Tento druh bol objavený v 30. rokoch 20. storočia, popísaný v 50. rokoch 20. storočia a už v druhej polovici 20. storočia boli horské barany na pokraji vyhynutia kvôli pytliakom a aktívnej hospodárskej činnosti v oblastiach svojho bydliska.

Vzhľad

Obyvatelia Kazachstanu a Turkménska nazývajú horského barana „arkar“. Vzácny druh sa v procese výskumu počítal buď s muflónmi (ázijský rod baranov), potom s močiarmi (horskými baranmi Ustyurt). Odtiaľto pochádzajú rôzne názvy druhov: „muštlón ustyurtský“, „ovce horské ustyurtský“, „transkaspický urial“. Genotypová štúdia uskutočnená Kazachmi v 90. rokoch však potvrdila príslušnosť turkménskeho druhu k Uriálu.

Turkménske ovce sú krásne a honosné. Popis druhov je uvedený v tabuľke.

Výška v kohútiku93-95 cm
Farbav lete červenkastý, v zime žlto-červenkastý
Rohyu mužov presahuje dĺžku 90 cm, je dutá, špirálovito skrútená, u žien malá, oblúkovite zakrivená
Mužské prsiazdobené „golierom“ v podobe dlhého (od 30 cm), visiaceho takmer po zem vlnu, bieleho od brady po hrudnú kosť, čierneho bližšie k brušku

Biotop

Turkménska horská ovca je endemitom rozvodia Aralského a Kaspického mora. Hlavnými biotopmi sú drsné stepné, polopúštne a púštne oblasti Turkménska, Ustyurtu, Mangyshlaku, Iránu, Afganistanu a východného kaspického pobrežia.

Turkménske ovce, na rozdiel od iných horských príbuzných, nelezú nad 500 m nad morom. Najradšej sa zdržiavajú na strmých svahoch, ťažko dostupných rímsach, nízkych skalných výbežkoch.

Odborný názor

Zarechny Maxim Valerievich

Agronóm s 12-ročnými skúsenosťami. Náš najlepší odborník na letné chaty.

Horské barany sa vyznačujú svojou pohyblivosťou a pohyblivosťou. Sú schopní liezť prakticky strmé svahy, zoskakovať z ríms, skákať do výšky až 1 m.

Životný štýl a správanie

Turkménsky druh je polosedavý. Túla sa pravidelne, ale nie na veľké vzdialenosti. V letnej sezóne sa zvieratá pasú od úsvitu do poludňajšej horúčavy, potom sa skrývajú v tieni roklín. Poobede opúšťajú prístrešok, opäť idú na pašu. Počas zimných mesiacov sú barany aktívne celý deň.

Turkménski Arkari sú stádové zvieratá. Stádo sa chová celoročne, v lete je tu menej jedincov, v zime ich je viac. Čím viac prosperuje stádo, tým je väčšie. V priemere sa skladá z 5 hláv, ale v závislosti od podmienok existencie sa počet môže pohybovať od 2 do 70 jedincov.

V prírodných podmienkach vykazuje turkménsky uriálny priestor do istej miery teritorialitu, najmä ak je leto horúce, počet napájadiel klesá. Každé stádo sa živí v konkrétnej oblasti, ktorá zahŕňa niekoľko pastvín, prístrešky a napájadlo. Pohyb stáda na jeho území riadi vodca - najsilnejší muž alebo najstaršia žena. Zvieratá sa pohybujú striktne po trasách, vďaka čomu bola oblasť po celé roky pokrytá sieťou ovčích chodníkov.

Čo jedia?

Potraviny turkménskych oviec sú rozmanité, zahŕňajú viac ako 80 druhov púštnych a polopúštnych rastlín.

Strava sa mení sezónne, stáva sa najbohatšou v období jar-leto:

  • jar a leto - trávy (modrá tráva, perie), ostrica;
  • jeseň a zima - astragalus, palina, hodgepodge.

Barani príležitostne jedia listy karagany (akácie žltej), ephedry a bordovej farby.

Stádo ide k napájadlu od polovice leta, kým nespadne sneh. V zime dostávajú barany dostatok vlahy zjedením snehu spolu s trávami. Na jar dostávajú zvieratá významné percento vlhkosti kŕmením plžom, ktorého výhonky zostávajú šťavnaté až do polovice leta. Turkménske urialy uprednostňujú čerstvú alebo mierne slanú vodu.

Prirodzení nepriatelia

Izolovaní jedinci prežijú do vysokého veku. Takmer všetci barani sa skôr či neskôr stanú korisťou predátorov. Prirodzení nepriatelia turkménskeho arkaru:

  1. Vlk je úhlavným nepriateľom druhu. Úmrtnosť baranov z vlčích špičákov v niektorých rokoch na západe Ustyurtu dosiahla 70%.
  2. Caracal a orol krikľavý sú stredne veľké dravce, ktoré lovia novorodené jahňatá, ktoré môžu uniesť. Dospelí sa neboja.
  3. Gepard. Teraz populácia tohto predátora v regióne vyhynula. Ale predtým zviera lovilo gazely, saigy a v menšej miere horské ovce.

Hlavným nepriateľom turkménskych oviec nie je dravé zviera, ale človek. Pytliactvo dostalo tento druh na pokraj vyhynutia.

Rozmnožovanie a potomstvo

Horské barany dosahujú pohlavnú dospelosť do 2,5 roka. V tomto veku sú už samice pripravené na párenie a samce dospievajú až do 4 - 6 rokov, aby boli schopné odolávať súperom. Ale ak je počet obyvateľov výrazne znížený, stádo sa zmenší, potom sa mladí muži začnú zúčastňovať bojov o ženy a vodcovských schopností v skupine, hoci ich neskúsenosť negatívne ovplyvňuje osud potomkov.

V priemere 70% jahniat uhynie skôr, ako dosiahnu rok. A v stádach na čele s mladými neskúsenými mužmi sa táto smutná hodnota zvýši na 100%. Ruja sa začína v októbri a trvá do decembra. Na jedného muža pripadá v priemere 2,5 ženy. Po vyjazdení vyjdú samce zo stáda na zimu, kŕmia sa osobitne.

K jahňatiu dochádza od konca marca do začiatku mája. Samica opustí stádo a ide porodiť ťažko prístupnú, silno vyrezávanú roklinu alebo na terasu stredného poschodia. Rodí 1 alebo 2 mláďatá.

Stav populácie a ochrana druhov

Turkménske horské ovce, ktoré sú endemitom rozvodia Kaspického a Aralského mora, potrebujú prísnu ochranu. Ohrozená je aj ekologická rovnováha území jeho biotopu. Tento druh je zahrnutý v Červených knihách údajov o Turkménsku, Kazachstane, Uzbekistane a v prílohe II k Medzinárodnému dohovoru o obchode s ohrozenými divými druhmi fauny a flóry. Dôvody poklesu počtu turkménskych arkarov:

  • slabý dohľad nad poľovníckou činnosťou;
  • pytliactvo;
  • ničenie biotopov v dôsledku poľnohospodárskeho a priemyselného rozvoja;
  • zmeny klimatických podmienok, zvýšená frekvencia sucha, zníženie krmovinovej vegetácie.

V roku 1978 sa v zoologických záhradách v Charkove a Ašchabade a v roku 1990 v Alma-Ate narodili jahňatá turkménskeho barana.

V horách Ustyurt a Mangyshlak sa počet druhov výrazne znížil a na území Karatau a Aktau zmizli turkménske ovce. Ak v 60. rokoch minulého storočia žilo na území Kazachstanu 5–7 000 jedincov, potom od roku 2000 žije populácia menej ako 2 000 hláv.

Turkménske horské ovce sú chránené v prírodných rezerváciách Ustyurt, Aktau-Buzachinsky a Karagiye-Karakol. Je domovom 30% kazašských hospodárskych zvierat.


Pozri si video: Stříhání ovečky (Júl 2022).


Komentáre:

  1. Seanachan

    Nemáš pravdu. Navrhujem o tom diskutovať.

  2. Edrick

    Please, more detail

  3. Samoel

    This is a funny phrase.

  4. Oswine

    Bravo, aké sú správne slová ..., skvelý nápad

  5. Nikokasa

    Blahoželám, obdivuhodná správa



Napíšte správu