Rada

Popis korunovaných holubov, biotopov a zaujímavé fakty o plemene

Popis korunovaných holubov, biotopov a zaujímavé fakty o plemene


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Chov holubov je koníček, ktorý si po stáročia nestratil svoju obľúbenosť. Krása, hojnosť rôznych plemien, možnosť pozorovať správanie vtákov - to všetko zvyšuje atraktivitu tohto neobvyklého koníčka. Prítomnosť korunovaného holuba v stáde je snom mnohých holubov, vták je ohrozený druh, kombinácia vzácnosti a krásy z neho robí zvlášť žiadanú akvizíciu.

Vzhľad a vlastnosti

Korunovaný holub je najväčší vták z radu holubov. Hmotnosť vtáka dosahuje 2,5 kilogramu, dĺžka je asi 70 centimetrov. Horná časť tela je pokrytá žiarivo modrým alebo svetlo modrým operením, spodná časť je gaštanovohnedá. Na krídlach je priečny biely pásik.

Dôležité: korunovaný holub je nezávislý rod vtákov, najbližšími príbuznými sú vyhynutí pustovníci a vtáky dodo.

Tri dostupné poddruhy majú podobný vzhľad; vtáky sa líšia biotopom. Rozlišujeme: modro-chocholaté, vejárovité a gaštanovo-hruďové odrody. Korunovaný holub bol objavený v roku 1819, dlho sa považoval za umelo chovanú a divokú odrodu holubov, ale táto teória sa ukázala ako chybná.

Odborný názor

Zarechny Maxim Valerievich

Agronóm s 12-ročnými skúsenosťami. Náš najlepší odborník na letné chaty.

Svieži hrebeň v tvare vejára na hlave je charakteristickým znakom korunovaného holuba a je prítomný u žien a mužov. Preto je ťažké vtáky zvonka rozlíšiť. Hrebeň sa zdvíha a narovnáva alebo sa skladá, v závislosti od zdravia a nálady vtáka.

Je 3-krát väčšia ako hlava holuba. Vejár korunovaný holub má hrebeň s trojuholníkovými strapcami na koncoch, modro-chocholatý vzhľad nemá také strapce, hrebeň je jasný, podobne ako nadýchaný vejár. Odroda gaštanu sa líši operením, jeho hrebeň je šedo-šedý, s charakteristickými strapcami, farba peria je hnedá.

Vďaka pôsobivej veľkosti, modrej, modrej a gaštanovej farbe operenia je to pozoruhodné a vďaka priateľskej dispozícií sa môže usadiť vedľa človeka. Albino tohto druhu nebol opísaný, ale keďže albíni môžu byť akékoľvek zvieratá a vtáky, je možné, že niekde žije snehovo biela holubica s pôvabným hrebeňom na hlave, hoci v prírode väčšinou neprežijú.

Habitát korunovaného holuba

Korunovaný holub nesúci vejáre žije v Austrálii, kde je považovaný za symbol pokoja a podľa legiend chráni domorodcov pred vojnou, na Novej Guinei a na priľahlých ostrovoch sa vyskytujú všetky druhy vtákov.

Usadzuje sa v nízko položených vlhkých lesoch, v mokradiach, v mangrovových húštinách. Má veľké krídla a lieta dobre. Holub je ohrozený druh, je uvedený v medzinárodnej červenej knihe. Človek napadne jeho prirodzené prostredie a vyhladí ho kvôli krásnemu periu. Malé skupiny korunovaných holubov sa môžu usadiť vedľa človeka v blízkosti ovocných plantáží.

Čo žerie vták

V ich prirodzenom prostredí strava vtákov zahŕňa plody rastlín, zrná, korene rastlín. Potravu nájdu na zemi, príležitostne môžu hodovať na červoch alebo inom hmyze.

Doma by malo byť jedlo vyvážené a rozmanité, zavádza sa:

  • zmesi obilia (drvené strukoviny, kukurica, slnečnica, pšenica, proso, raž);
  • rozdrvené spolu so škrupinou slimákov;
  • múčne červy;
  • malé krevety;
  • nakrájaná zelenina a ovocie;
  • tvaroh;
  • kuracie vajcia uvarené natvrdo, rozdrvené spolu so škrupinou.

Kŕmne zmesi pre rajské vtáky sú vhodné pre korunované holuby, pretože majú podobné stanovište a potravinové preferencie.

Charakter a životný štýl

Vtáky sú denné, sú aktívne počas denného svetla a spia v noci. Vtáky trávia väčšinu dňa na zemi a zháňajú potravu; v prípade nebezpečenstva vyletia na konáre stromov, hlasno mávajú krídlami a vydávajú veľa hluku. Korunované holuby sa často usadzujú v malých skupinách vedľa človeka, neboja sa ľudí a ukazujú sa v celej svojej sláve, pričom chodia dôležito a úplne rozširujú hrebeň. Farmy a ovocné plantáže sú stálym zdrojom potravy.

Sociálna štruktúra a reprodukcia

Korunované holuby vytvárajú pár na celý život, ak jeden vták z páru uhynie, druhý zostáva osamelý. Keď sa holub dvorí priateľke, vydáva zvuky pripomínajúce bubienok, alebo jemne hučí, trávi veľa času so zvolenou a s výberom miesta pre hniezdo. Mladé vtáky vytvárajú malé skupiny, ktoré našli pár, ktorý sa drží od seba, holubica sa nežne stará o holubicu.

Veľké vtáky málo lietajú, zvyčajne chodia po zemi alebo sedia na spodných konároch stromov. Po určení miesta budúceho miesta na hniezdenie na ňom vtáky sedia spolu a svojim príbuzným tak dali jasne najavo, že miesto je obsadené pármi. Hniezdo je postavené vo výške 7-10 metrov. V polovici jesene znáša holubica 1 vajce, príležitostne môžu byť aj 2 z nich.

Dieťa sa z vajíčka dostane po 4 týždňoch inkubácie. Samica je v noci v hniezde, samec inkubuje vajíčko počas dňa. Po narodení je kuriatko vo veku 1 - 1,5 mesiaca závislé od rodičov, do konca tohto času začne lietať a osamostatní sa.

Prirodzení nepriatelia

Medzi zvieratami nemajú prirodzených nepriateľov. Len na Novom Zélande, kam boli začiatkom 20. storočia privezené korunované holuby, začali hermelíny pustošiť ich hniezda. Netopiere občas útočia na kurčatá. Pre dospelých vtákov sú nebezpeční iba ľudia.

Ľudia chytajú vtáky kvôli krásnemu opereniu a chutnému mäsu. Človek zaberá obvyklé prostredie vtákov. Preto sa počet vtákov na svete neustále znižuje.

Obyvateľstvo a postavenie druhu

Holuby korunované sú vzácne a ohrozené druhy. Najväčšia populácia vtákov, ktorá má asi 10 000 jedincov, žije na Novej Guinei. Odtiaľ ich priviezli do Austrálie a na Nový Zéland. Dnes sa pestujú na farmách, potom sa predávajú zoologickým záhradám po celom svete alebo sa uskutočňujú prostredníctvom súkromných objednávok. Mäso z týchto holubov sa považuje za pochúťku, veľké rozmery umožňujú ich pestovanie na gastronomické účely. Vzhľad kurčiat u korunovaného holuba v zoologických záhradách je zriedkavý a má veľký úspech.

Korunovaný holub a človek

Človek je úhlavným nepriateľom tohto vtáka. Vyhladáva vtáky kvôli chutnému mäsu, krásnemu periu. Ničenie lesov, mangrovových porastov, odvodňovanie močiarov vedie k poklesu populácie. Avšak dnes vytvorené farmy na pestovanie korunovaných holubov dávajú zákony chrániace tieto vtáky nádej na bezpečnosť tohto druhu.

V zajatí žije holub 15-20 rokov, za správnych podmienok. Potrebujú teplo, vyváženú výživu a priestranné výbehy. Dajú sa kúpiť po predchádzajúcej objednávke z krajiny pobytu. Cena jedného vtáka dosahuje 60-tisíc dolárov.

Zaujímavosti

Holuby sa prestanú o kuriatka starať, akonáhle začne lietať, vo veku 2 rokov stanú dospelými. Keďže rodičia inkubujú vajíčko spoločne, ak jeden z nich zomrie, zomrie aj kuriatko. Veľké vtáky rady pózujú pred kamerou, často sa chvália pred človekom, ak necítia nebezpečenstvo.

Každý, kto sa vážne venuje chovu vzácnych plemien holubov, sníva o tom, že bude mať vo svojej zbierke korunovaného holuba. Niektorým sa podarí pre vtáky vytvoriť potrebné podmienky a dokonca získať potomstvo, ale na dosiahnutie tohto cieľa sú potrebné rozsiahle znalosti a skúsenosti.


Pozri si video: Holub hřivnáč - The Common Wood Pigeon Columba palumbus (Júl 2022).


Komentáre:

  1. Akikinos

    Takes a bad turn.

  2. Payden

    It is remarkable, very good message

  3. Abdul-Alim

    Ak tiež, bude vaša cesta. Buď čím chceš.

  4. Gretel

    Nevlastní sa ku mne.



Napíšte správu